Det är fascinerande att komma tillbaka till en glaciär efter 2-3 år (vi var där 2008) och se hur mycket som förändrats då den dragit sig tillbaka! Landskapet framför glaciären var helt annorlunda än sist vi var där och en del mindre pölar med grönt och blå/turkost vatten hade skapats, och massor med högar av lera och grus låg kvar efter att glaciären dragit sig tillbaka. Jag läste någonstans att Steindalsbreen drar sig tillbaka ca 15 meter per år, men detta vet jag inte om det stämmer.

En fantastisk blåfärg i en liten pöl som skapats framför glaciären. Det var riktigt läskigt att gå här i dom här ler och grushögarna för rätt som det var kunde du sjunka ner till knäna iaf i det lösa gruset, och vem vet hur djupt det är till fast land igen :)

Tyvärr hade vi lika otur med vädret den här gången som 2008 men vi kanske kan ta oss hit igen i nästa vecka, men då e det lovat regn varje dag :(

Att ta sig till Steindalsbreen är ganska lätt då det är en fin vandring i en dal 5,5 km. Dock så börjar dalen med världens längsta backe och avslutas med världens brantaste backe, men däremellan e det skogspartier och öppna grässlätter :)

En grön pöl som vi heller inte såg 2008.

Framkanten på glaciären hade fallit sönder och smältvatten har bildat en liten sjö under glaciären. På den här silten vill man nog inte promenera, då man riskerar att sätta sig fast ordentligt (detta var jag med om vid austerdaalsbreen i Sogn og Fjordane 2009, rätt som det var stod man till knäna i lera när man bara skulle ta ett kliv ut).

Hursomhelst en fantastisk upplevelse att vandra i det här karga landskapet med högar av sediment och grus med små vattenpölar här o där med otroliga färger. Rekommenderas!

 

One Response to Steindalsbreen

  1. Edith skriver:

    What a great blog

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

free counters